ELEKTRISCHE AUTO'S
Alles wat je moet weten
Elektrische auto opladen

ALLES OVER OPLADEN VAN ELEKTRISCHE AUTO'S BIJ SIXT AUTOVERHUUR

Overal opladen met toegang tot meer dan 350.000 laadstations in heel Europa 

Ga tot het einde - alle EV's hebben minstens 80% batterijniveau bij het ophalen 

Geen zorgen over het opladen bij inleveren met onze prepaid oplaadoptie 

Laadkabel (Type 2) inbegrepen bij elke verhuur 

SIXT RICHTLIJNEN VOOR OPHALEN EN TERUGBRENGEN VAN ELEKTRISCHE AUTO’S

ONZE LAADMOGELIJKHEDEN

  Status van batterijniveau bij ophalen Status van batterijniveau bij inleveren
  >80% >=80
 • Het batterijniveau van elektrische auto’s wordt geregistreerd bij het ophalen en bij het inleveren. Als het voertuig meer dan 80% opgeladen is bij het ophalen, moet het worden ingeleverd met ten minste 80% batterijniveau*. 

 • Als je geen tijd hebt om de auto bij te laden, maar geen prepaid laadservice heeft geboekt, hoeft je je zich geen zorgen te maken – je betaalt alleen de kWh's die nodig zijn om de accu op het batterijniveau van op het moment van ophalen te brengen, oftewel maximaal 80%. De geldende tarieven baseren zich op de kosten bij een openbare snellader en zijn beschikbaar bij SIXT verhuurlocaties. 

* Als het batterijniveau van het voertuig bij het ophalen minder dan 80% was, moet het voertuig met hetzelfde batterijniveau worden teruggebracht. 

ONZE RICHTLIJNEN VOOR HET OPHALEN EN INLEVEREN

Om tijd te besparen kun je bij het ophalen van het voertuig kiezen voor een vooraf betaalde volledige acculading. De prijs is vast zonder verborgen kosten - dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het opladen van het voertuig voordat je het terugbrengt. 

EEN ELEKTRISCHE AUTO OPLADEN MET SHELL RECHARGE

We werken samen met Shell Recharge om je toegang te geven tot een enorm laadnetwerk. Met meer dan 350.000 oplaadpunten in heel Europa vind je het laadstation dat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. Shell Recharge geeft je: 

 • Toegang tot meer dan 350.000 oplaadpunten in heel Europa
 • Eenvoudige betaling met maandelijkse facturering
 • Gratis laadpas in de Shell Recharge app of bij onze vestiging bij het ophalen van jouw voertuig. Koppel de kaart aan je Shell Recharge account en bewaar de kaart na je huur.
 • Duidelijk en transparant overzicht van je vorige laadsessies en kosten
 • Real-time overzicht van laadstations en hun beschikbaarheid 

HOE GEBRUIK IK SHELL RECHARGE?

Download de Shell Recharge app en maak een account aan voor, tijdens of na het ophalen van jouw voertuig. 

Om de Shell Recharge service te gebruiken: 

 1. Download de Shell Recharge app in App Store of Google Play shellrecharge.com/en-gb/public-charging/shell-recharge-app. Volg de stappen in de app om je account in te stellen. 

 1. Je ontvangt zonder extra kosten een blanco laadkaart wanneer je jouw elektrische voertuig ophaalt bij een SIXT vestiging. De kaart kun je vervolgens koppelen aan je Shell Recharge account. 

 1. Je bent klaar om te gaan en op te laden via kaart of app! 

Waar kan ik een reis met een elektrisch voertuig en de oplaadpunten plannen?

GEBRUIK VAN DE OPLAADKABELS BIJ JE VERHUUR

Om ervoor te zorgen dat je volledig uitgerust bent voor je EV-verhuur, wordt elk voertuig geleverd met zowel binnenlandse als type 2 laadkabels. 

Domestic - De Domestic kabel dient als back-up optie voor bestemmingen zonder Type 2 laadpunt. Deze laadmethode is langzamer, maar nog steeds nuttig om het bereik van de batterij te vergroten wanneer deze 's nachts is aangesloten of geparkeerd staat. 

Type 2 - De Type 2 kabel is geschikt voor gebruik bij Europese openbare oplaadpunten die vaak te vinden zijn in parkeergarages, op straat en op parkeerplaatsen van winkelcentra. Dit is een handige manier om de accu op te laden tijdens pauzes tussen twee ritten of 's nachts. 

FAQ'S - VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET HUREN VAN EEN ELEKTRISCHE AUTO

Moet ik het voertuig volledig opgeladen terugbrengen?

Wij stellen het op prijs wanneer je de auto opgeladen terugbrengt, maar je hoeft het voertuig niet volledig opgeladen terug te brengen. Wij zijn ons ervan bewust dat het opladen van het voertuig voor teruggave een zorg kan zijn. Daarom bieden wij een oplaadservice aan om je tijd te besparen. 

Als het elektrische voertuig wordt teruggebracht met een lager batterijniveau, en je hebt niet de Prepaid oplaadservice of de oplaadservice geboekt, dan geldt een vergoeding per kWh ontbrekende accucapaciteit. De geldende tarieven oriënteren zich op de kosten bij een openbare snellader en zijn beschikbaar bij de SIXT vestigingen die zijn gebaseerd op gelijkwaardige snellaadprijzen. 

Wat is een "Prepaid oplaadservice" - Op een SIXT vestiging kun je kiezen voor de prepaid oplaadservice die je een vaste prijs biedt zonder verborgen kosten. Voor de repaid oplaadservice geldt een korting op het standaard kWh-tarief. Met deze optie kun je tijd besparen doordat je het voertuig niet hoeft op te laden voor inlevering. Je brengt het voertuig gewoon terug met een lager batterijniveau. Houd er echter rekening mee dat ongebruikte capaciteit niet wordt terugbetaald. 

Wat is een "Oplaadservice" - Deze toeslag kan worden gekocht op het moment van reservering of bij het ophalen van het voertuig bij de SIXT vestiging. Als je kiest voor de oplaaddienst, betaal je een vast bedrag voor de dienst, plus de prijs voor de kWh die nodig zijn om het overeengekomen batterijniveau te bereiken. Het overeengekomen batterijniveau is het laadniveau waarmee je de auto hebt ontvangen. Bij aankoop van deze dienst krijg je ook korting op de standaard kWh-prijs voor het opladen van de batterij. Je kunt naar de kWh-prijs vragen bij het ophalen van je auto bij de SIXT vestiging. 

Met wie moet ik contact opnemen als ik ondersteuning nodig heb bij het laadstation?

In het geval van een probleem kun je de volgende kanalen gebruiken om hulp te vragen, afhankelijk van de specifieke situatie: 

 • Problemen met het laadproces of de app van Shell Recharge: Neem contact op met Shell Recharge door de 24/7 Service Desk te bellen op +493021502848 of een e-mail te sturen naar [email protected]. Je kunt het telefoonnummer van de Service Desk ook vinden op de achterkant van je Shell Recharge laadpas. 

 • Problemen met een laadstation van een externe operator: Neem contact op met de operator die op het laadstation zelf staat vermeld. 

Hoeveel kost het om een elektrisch voertuig op te laden?

De kosten en berekeningen voor het opladen variëren in Europa. Sommige rekenen per kWh, andere per laadminuut. In sommige steden zijn de oplaadkosten inbegrepen in de parkeerkosten. Om onverwachte kosten te voorkomen, raden wij je aan de oplaadkosten in de app te controleren voordat je je laadsessie begint. De volgende prijzen zijn slechts voorbeelden, aangezien de prijzen per stad verschillen. Meer informatie over de meest recente prijzen van Shell Recharge vind je hier

 • Langzaam opladen (type 2 stekker): €0,55/kWh 

 • Snelladen (CCS-stekker): €0,64 - 0,81/kWh 

Voorbeeld - Het opladen van een Tesla Model 3 Long Range met een accupakket van 75 kWh 20-80% zou kosten: 

 • Langzaam opladen: 25€ 

 • Snel opladen: 29€ - 36€ 

Hoe laad ik een niet-Tesla elektrisch voertuig op bij een Tesla Supercharger?

Tesla heeft nu toegang gegeven tot hun uitgebreide Tesla Supercharging netwerk bij geselecteerde Tesla Superchargers in Europa. Hier lees je hoe je het Supercharging-netwerk gebruikt. 

 1. Download de Tesla-app in App Store of Google Play, stel je account in en voeg jouw betalingsgegevens toe. 

 1. Selecteer " Uw niet-Tesla opladen" op het hoofdscherm in de app. Op de kaart kun je een supercharger bij jouhin de buurt vinden. 

 1. Bij het station sluit je het voertuig aan met de CCS-stekker. Eenmaal ingeplugd, ga je naar de app en selecteer je het laadpaalnummer van de lader die je hebt gekozen. Je vindt het nummer op de laadpaal - meestal onderaan. 

 1. Druk vervolgens op 'Aan de slag'. De app brengt je vervolgens naar een betaalpagina waar je je creditcardgegevens invoert (als je die nog niet hebt ingevoerd bij het aanmaken van je account). Druk op OK en de oplaadsessie begint. Het kan tot twee minuten duren om verbinding te maken, maar houd de app in de gaten voor het geval er een probleem is met het starten van de oplaadsessie. 

 1. Om je oplaadsessie te beëindigen, druk je gewoon op de knop "Stop opladen" in de app. De sessie stopt dan en je kunt de connector verwijderen. 

Zorg ervoor dat je de auto ontkoppeld van de lader wanneer het Superchargen is voltooid. Als de auto volledig is opgeladen en hij niet van de lader wordt verwijderd, zal Tesla stationaire kosten in rekening gaan brengen. Deze vergoeding wordt per minuut in rekening gebracht en wordt doorberekend aan de klanten. Dit geldt ook voor landen waar Supercharging inbegrepen is in het basistarief, bv. Frankrijk. 

Hoe laad ik mijn EV op?

Opladen is eenvoudig, volg gewoon deze stappen: 

Langzaam opladen bij een openbaar station met een type 2 kabel 

 1. Parkeer het voertuig in de buurt van het oplaadpunt en sluit de type 2 kabel aan op de oplaadpoort van het voertuig. Bij sommige oplaadpunten moet je eerst uw RFID-kaart gebruiken om de kabel op het oplaadstation aan te sluiten. 

 1. Gebruik een RFID-kaart om het opladen te activeren. Bij de meeste laadpunten kun je de laadsessie ook starten en stoppen met de Shell Recharge app. 

 1. Controleer de laadstatus op het display van het voertuig, de app of het scherm van het laadstation. 

 1. Wacht tot de accu is opgeladen. Om de laadsessie te beëindigen, deactiveer je deze op dezelfde manier als je deze hebt geactiveerd. Als je hebt geactiveerd met een RFID-kaart, gebruik dan dezelfde kaart om te deactiveren. 

 1. Koppel de kabel los en rij veilig weg. Als de kabel aan de auto vastzit, probeer dan de auto te ontgrendelen met de sleutel en verwijder vervolgens de kabel. 

Opmerking: De exacte procedure kan variëren afhankelijk van het laadstation en het voertuigmodel.   

 Snelladen bij een openbaar station   

 1. Parkeer de auto in de buurt van het laadstation en zorg ervoor dat deze correct is geplaatst. 

 1. Plaats je RFID/laadkaart in de buurt van de lezer om het opladen te starten. Bij sommige laders moet je eerst de auto aansluiten en vervolgens "start" selecteren op het touchscreen voordat je je kaart scant. Zie voor verdere instructies het display op de lader. Bij sommige oplaadpunten kun je de oplaadsessie ook starten en stoppen met de Shell Recharge app. 

 1. Bevestig de stekker aan je auto. Zorg ervoor dat de stekker goed in de auto zit en houd hem 20-30 seconden stevig vast totdat hij vastklikt. Wanneer het laadstation wordt geactiveerd en het scherm een actieve laadsessie begint weer te geven, kun je de stekker loslaten. 

 1. Na authenticatie wordt de stekker vergrendeld en begint het opladen na enkele seconden automatisch. 

 1. Wanneer je het gewenste laadniveau hebt bereikt, kun je de laadsessie stoppen op het scherm van het laadpunt of door uw RFID-kaart op de lezer te plaatsen. Verwijder vervolgens de connector uit je auto en hang hem weer op. Als je de app hebt gebruikt om je oplaadsessie te starten, gebruik dan de app om deze te stoppen. 

Opmerking: Het exacte proces kan variëren afhankelijk van het laadstation en het voertuigmodel. 

Waar kan ik een EV opladen?

Met Shell Recharge kun je gemakkelijk een oplaadpunt vinden. Je vindt de laadpuntenkaart in de app of op de website van Shell Recharge. Op de kaart kun je filteren op basis van welk type opladen je nodig hebt (snelladen of openbaar langzaam laden). 

Hoe lang duurt het om een elektrisch voertuig op te laden?

Binnenland/Schuko - Vermogen 1,2-3,7kW 

Voor een voertuig met een 75 kWh batterij (Tesla Model 3 Long Range), zou het bereiken van 20-80% lading vereisen: 

 • 1,2kW → 38u
 • 2,3kW → 20u
 • 3,7kW → 12u 

Type 2 - Laadpunten Het uitgangsvermogen varieert van 3,5-22kW. De meeste oplaadpunten liggen echter binnen het bereik van 7,4-22kW. 

Voor een voertuig met een 75 kWh batterij (Tesla Model 3 Long Range), zou het bereiken van 20-80% lading vereisen: 

 • 3,5kW → 13u
 • 7,4kW → 6u
 • 11kW → 4u
 • 22kW → 2u 

Snelladen 

CCS - Vermogen 50-350kW. 

Dit type opladen wordt vooral gebruikt voor het snel opladen van de batterij tijdens autoritten en bevindt zich vaak bij tankstations langs snelwegen. 

Voorbeeld: Een Tesla Model 3 opladen van 10-80% bij een 250kW lader duurt ongeveer 27 minuten, en 241km duurt ongeveer 15 minuten. 

Je kunt de laadsnelheid van het laadpunt vinden in de Shell Recharge app. We raden je aan om dit op te zoeken voordat je naar het oplaadpunt rijdt om er zeker van te zijn dat het aan je wensen voldoet.   

Wat kan ik doen om mijn laadsnelheid te verbeteren?

 • Bij het laden met de Type 2 lader is de laadsnelheid vrij stabiel over de hele laadperiode.
 • Laden met de CCS-lader (Fast Charing): In het algemeen geldt: hoe leger de batterij bij aanvang van het laden, hoe sneller hij wordt opgeladen.
 • Bepaalde voertuigen, zoals Tesla, bieden de optie om de batterij voor te verwarmen voordat ze bij het oplaadpunt aankomen. Dit verhoogt de laadsnelheid aanzienlijk, vooral bij koud weer. De voorverwarmingsfunctie wordt alleen geactiveerd wanneer in het navigatiesysteem van de auto de gewenste snellader als bestemming wordt gekozen.
 • Bij snelladen wordt de accu sterker verwarmd, waardoor de laadsnelheid toeneemt. Dit betekent dat de laadsnelheid in het begin trager kan zijn, maar zal toenemen nadat de batterij is opgewarmd. 

Wat bepaalt de laadsnelheid?

Verschillende factoren bepalen de maximale laadsnelheid:   

Het vermogen dat het oplaadpunt kan leveren 

Als het vermogen van een lader 50kW is en het voertuig maximaal 150kW kan ontvangen, wordt de laadsnelheid beperkt tot 50kW. 

Het vermogen dat het voertuig kan ontvangen 

Als het vermogen van een lader 350kW is en het voertuig maximaal 150kW kan ontvangen, wordt de laadsnelheid beperkt tot 150kW.   

De ladingstoestand van de batterij 

De laadtoestand bij het starten van het laden is van invloed op de snelheid van het snelladen. De laadsnelheid neemt af naarmate de accu zijn volledige capaciteit nadert. Als de accu bijna leeg is, is de laadsnelheid hoog, maar naarmate de accu een hoger laadniveau bereikt, neemt de laadsnelheid af om schade aan de accu te voorkomen en de levensduur te verlengen. 

De laadcurve van elk voertuig is anders en hangt af van de fabrikant van het voertuig. 

De temperatuur van de accu   

De lader heeft een vermogen van 350kW en het voertuig kan maximaal 150kW ontvangen. Als de batterij koud is op het moment van opladen, kan het opladen eerst langzamer gaan voordat de batterij de optimale temperatuur bereikt. Sommige fabrikanten hebben hun voertuigen geprogrammeerd om hun accu's voor te verwarmen wanneer je naar een snellader navigeert. Zo kan het voertuig de laadsessie beginnen met een optimale accutemperatuur, wat resulteert in snellere laadsessies. De voorverwarmingsfunctie werkt alleen wanneer je in het navigatiesysteem van het voertuig een specifieke snellader als bestemming kiest.   

Wat maakt opladen tot 80% verkieslijk bij gebruik van snelladen?

Na het bereiken van 80% lading vertraagt het voertuig automatisch de laadsnelheid om oververhitting te voorkomen en de batterij te beschermen. Dit betekent dat het laden van 80%-100% ongeveer even lang kan duren als het laden van 20%-80%.    

Onderstaande grafiek toont een voorbeeld van een laadcurve. Hij toont de laadsnelheid (verticale as) afhankelijk van hoe vol de accu is (horizontale as).    

De laadcurve van elk voertuig is anders en hangt af van de keuzes van de voertuigfabrikant.

A picture containing text, white Description automatically generated